• 3 minuten

Tips: Verhuizen van boeken

Het inpakken van boeken in 6 simpele stappen

Het inpakken van je boeken is misschien niet jouw prioriteit tijdens het hectische verhuisproces, dit kan komen doordat 1) je te veel andere dingen aan je hoofd hebt, 2) je deze taak onderschat of 3) omdat je niet veel boeken hebt. En alhoewel het natuurlijk waar is dat het inpakken van boeken een relatief makkelijke taak is in vergelijking met het inpakken van kwetsbare elektronica of servies, moet je dit zeker ook niet onderschatten. Plan deze taak dan ook goed in en volg de volgende 6 simpele stappen, die wij als verhuisbedrijf voor je opgesteld hebben voor het inpakken van boeken:

Stap 1: Sorteer en rangschik je boekenverzameling

Boeken zijn zwaar, zeker als je ze allemaal samen in een doos moet verhuizen. Zoek daarom van te voren goed uit welke boeken je wel of niet mee wilt nemen. Aan welke boeken hecht je veel waarde en welke vind je eigenlijk niet meer interessant? Maak 3 stapels: meenemen, weggooien en weggeven.

Stap 2: Schaf goed inpakmateriaal aan

Alhoewel het inpakken van je boeken natuurlijk niet de meest ingewikkelde inpak taak is, heb je hier ook zeker het juiste inpakmateriaal voor nodig. Zo voorkom je dat je dierbare verzameling niet beschadigd zal raken. Er zijn bijvoorbeeld speciale boekendozen, deze zijn sterker, kleiner en kennen de perfecte droge en schone omstandigheden voor je boeken. Gebruik inpakpapier om je boeken mee in te pakken en oude kranten als vulmateriaal tussen de rijen boeken. Schaf ook tape aan, gebruik dit voor de onderkant en de voegen van de dozen zodat je zeker weet dat ze niet zullen breken.

Stap 4: Pak je boekenverzameling verstandig en efficiënt in

Er bestaan 3 verschillende manieren om je boeken te ordenen in de verhuisdozen: rechtop, plat of met de rug naar beneden. Wanneer je je boeken rechtop in de doos zet, richt je de voorkant naar de zijkanten van de doos. Op dezelfde manier als dat je boeken in de boekenkast staan. Het platleggen van de boeken is een hele veilige manier van het inpakken van je boeken, vergeet alleen niet om de zwaardere versies eerst in te pakken en hier bovenop de lichtere boeken te leggen. De laatste methode waarmee je de boeken met de rug naar beneden legt, is de minst verstandige inpakmethode. Zo kun je namelijk makkelijk je boeken beschadigen. Wanneer je eenmaal één methode kiest, houd deze dan ook aan voor al je boeken.

Gebruik een koffer

Alhoewel het gebruik van dozen natuurlijk de meest klassieke en voordehandliggende inpakmethode is voor boeken, is het gebruik van een koffer ook zeker te overwegen. Dit zorgt er namelijk echt voor dat je het zware gewicht van je boekencollectie veel makkelijker kunt vervoeren. Gebruik dan natuurlijk wel een koffer op wieltjes.

Onthoud de volgende veiligheidsregels

Ten slotte geven we je nog de volgende tips mee voor een veilige verhuizing van je boekencollectie: let er goed op dat de verhuisdoos niet zwaarder dan 23 kg wordt (arbo regels), gebruik dozen van gemiddelde grootte, tape de voegen van de verhuisdozen en leg de zwaarste boeken onderaan in de doos.