Verhuizen naar Duitsland

Zelfs verhuizen naar een buurland als Duitsland vergt goede voorbereiding. Wat zijn de kosten, kan het voordeliger? Verhuisbedrijf Draagkracht is gespecialiseerd in verhuizingen naar Duitsland

De perfecte verhuizing begint met een GRATIS offerte!

of bel ons nu

Wanneer je naar een ander land gaat verhuizen komt daar veel bij kijken. Deze keuze maak je niet van de een op de andere dag, ook niet als je naar een buurland gaat verhuizen. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen. Vandaar bespreken we hier kort essentiële bijkomstigheden waar je over na moet denken als je een verhuizing naar Duitsland overweegt.

Kosten verhuizing naar Duitsland

Natuurlijk brengt een verhuizing kosten met zich mee, maar wat kost het nu als je gaat verhuizen naar Duitsland? Natuurlijk verschillen deze kosten per verhuizing. Ten eerste heb je materialen nodig waar je je spullen in gaat verhuizen. Denk hierbij aan verhuisdozen, bubbelfolie en matrashoezen. Je wilt natuurlijk je spullen onbeschadigd in je nieuwe woning krijgen. Verder is het belangrijk om na te denken over het vervoer van de spullen. Je kunt hiervoor natuurlijk een bedrijf inhuren. Een verhuisbedrijf kan alles voor je tot in de puntjes regelen, denk aan het inpakken van je spullen, vervoeren en weer uitpakken van je spullen in je nieuwe woning in Duitsland. Het inhuren van een verhuisbedrijf om je spullen te verhuizen kan voordeliger zijn dan telkens heen en weer rijden, vooral als je een behoorlijke rit moet afleggen. Neem vooral contact op, wij kunnen je zoveel mogelijk helpen en inzicht geven in de kosten.

Grootte inboedelSoort transportGemiddelde kosten *
Één slaapkamerVerhuisbus€1.000,- tot €1.500,-
Per schip
(in container)
€2.300,- tot €3.100,-
Drie slaapkamersVerhuisbus€1.700,- tot €2.400,-
Per schip
(in container)
€4.900,- tot €6.600,-
Vijf slaapkamersVerhuisbus€2.800,- tot €3.900,-
Per schip
(in container)
€7.400,- tot €10.000,-
Zoals aangegeven kun je een verhuisbedrijf inhuren om je spullen te verhuizen. Door een grote verhuis vrachtwagen te huren kun je vaak in een keer al je spullen verhuizen. Als je zelf geen vrachtwagen kunt besturen is dat natuurlijk geen probleem, verhuisbedrijf Draagkracht heeft genoeg chauffeurs die graag jouw spullen verhuizen. Verder is het fijn als je veel hulp hebt, vraag bijvoorbeeld familie en vrienden. Er zal genoeg te doen zijn, denk aan uitladen, naar binnen tillen en uitpakken en vele handen maken licht werk. Verder is het natuurlijk voordeliger om zelf al je spullen in te pakken. Iemand of zelfs meerdere mensen hiervoor inhuren kost natuurlijk geld. Ook kost het veel tijd om spullen te demonteren en later weer te monteren, door dit zelf te doen, bespaar je ook veel kosten. Je kunt er dus voor kiezen om alles zelf in te pakken, maar je kunt er bij verhuisbedrijf Draagkracht ook voor kiezen om het 50/50 te doen.
Allereerst zijn er een aantal algemene zaken die geregeld moeten worden, zoals je oude woning. Ideaal is natuurlijk als je je eigen woning hebt verkocht. Als dit niet op tijd is gelukt, dan is het een goed alternatief om je woning te verhuren. Bovendien moet je je uitschrijven bij je oude gemeente en moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag en uittreksels geboorteregister bij de gemeente aanvragen. Als er kinderen mee­verhuizen, moeten daar natuurlijk ook een aantal zaken voor geregeld worden. Denk hierbij aan de kinderen uitschrijven van de oude school en een verklaring van de directeur met resultaten. Er moet in Duitsland natuurlijk gezocht worden naar een nieuwe school en daarbij aanmeldingen worden voldaan. Dit geldt ook voor de oppas of het kinderdagverblijf als daar sprake van is. Verder zijn er een tal van documenten die geregeld moeten worden. Dit betreft documenten over het huis, maar ook legitimatiebewijzen en rijbewijzen. Verder is het ook belangrijk om de zaken omtrent je auto goed te regelen, mits je deze natuurlijk mee wilt nemen. Denk hierbij aan autopapieren en invoerdocumenten. Bovendien moeten er ook nog verschillende instanties worden geïnformeerd, zoals gas, elektriciteit, water, telefoon, internet, verzekeringen en andere lidmaatschappen.
Ieder land heeft zijn eigen cultuur en gewoontes. Het is belangrijk dat je van te voren een goed beeld hebt van de cultuur van het land. Bij deze gewoontes horen ook gerechten. In Duitsland is een worst ofwel varkensvlees erg geliefd. In een restaurant zul je dan ook veel varkensvlees op de menukaart kunnen vinden. Verder staat Duitsland bekend om de ‘Autobahn’. In Duitsland zijn erg veel snelwegen en hebben op grote delen geen maximum snelheid. Bovendien staan Duitsers erom bekend dat ze altijd op tijd zijn. Dus als je iets afspreekt, zorg dan dat je er op tijd bent. Verder is bier natuurlijk ook erg typerend voor Duitsland. Duitsers zijn dan ook de grootste bierdrinkers te wereld en er zijn veel Duitse biersoorten te vinden op de kaart in een cafe. Het Oktoberfest wordt hier dan ook uitgebreid gevierd met natuurlijk veel bier. Verder geldt over het algemeen dat zondag een rustdag is. Daarnaast zijn er nog veel meer typische dingen voor de Duitse cultuur, denk aan schlagermuziek en kerstmarkten.
Op nummer 1 staat de hoofdstad Berlijn. In de stad zijn nog duidelijke elementen van de geschiedenis te zien, maar je kunt er ook helemaal het glamourleven opzoeken. Het verleden is dus gecombineerd met het moderne en je kunt er van alles doen. Denk aan mooie monumenten bezoeken, lekker uit eten gaan en gaan shoppen. Naast Berlijn is München erg populair. München is de plek om het Oktoberfest te gaan vieren. Als kunstliefhebber ben je hier zeker op je plek en kun je genoeg musea en galeries bezoeken. Hamburg is de havenstad van Duitsland en ook zeker populair. Niet alleen de haven, maar de hele binnenstad heeft een maritieme sfeer.
Natuurlijk verschilt het wonen in Duitsland per plek. Je kunt ervoor kiezen om midden in een grote stad te gaan wonen, maar ook in een erg rustig dorpje. Bovendien kun je er ook voor kiezen om in de bergen te gaan wonen met sneeuw. Duitsland is een groot land, waardoor er veel mogelijkheden zijn wat betreft huisvesting. De huizenmarkt in Duitsland is ook gunstig, er is veel aanbod en de prijzen liggen lager dan in Nederland. Hierdoor kiezen veel mensen er ook voor om net over de grens te gaan wonen in Duitsland en wel in Nederland te blijven werken.
In Duitsland is de arbeidsmarkt erg goed, er worden namelijk veel banen aangeboden. Hier moet je natuurlijk ook wel moeite doen voor een baan, maar de arbeidsmarkt is in ieder geval goed. Duitse bedrijven staan er ook om bekend dat ze zeer gestructureerd zijn. Verder is werken in een ander land met een andere taal altijd goed voor je loopbaan aangezien je je kennis verbreed. Bovendien bieden Duitse werkgevers over het algemeen sneller een langdurig of een vast contract aan dan Nederlandse werkgevers.
Wanneer je een weloverwogen beslissing hebt gemaakt en besloten hebt om naar Duitsland te verhuizen is het belangrijk om je internationale verhuizing goed te plannen. Een verhuisbedrijf gespecialiseerd in verhuizingen naar Duitsland, zoals verhuisbedrijf Draagkracht, kan je daar goed bij helpen. Zo wordt er aan alles gedacht en kom je niet voor verrassingen te staan, denk hierbij aan extra stevige verhuismaterialen voor lange ritten en benodigde documentatie voor bij grenscontroles.
Zoals al eerder genoemd zijn er een aantal voordelen aan het wonen in Duitsland. Zo liggen de huizenprijzen veel lager, waardoor je een veel groter huis over de grens kunt kopen dan voor hetzelfde bedrag in Nederland. Naast de prijs van de woning zijn de gemeentelijke belastingen ook een stuk lager. Geld lenen is in Duitsland ook goedkoper dan in Nederland. Verder is het autorijden in Duitsland veel betaalbaarder. Van BPM is in Duitsland namelijk geen sprake. De gezondheidszorg is in Duitsland ook erg goed. Erg zijn geen lange wachttijden, het is veel goedkoper en sprake van een persoonlijke benadering. Bovendien zijn nog veel meer producten voordeliger in Duitsland, je betaald namelijk geen 21% btw, maar 6%. Dit maakt een dagje shoppen in Duitsland een stuk voordeliger.
Een emigratie gaat gepaard met veel papierwerk en Duitsland is een bureaucratisch land, erger dan Nederland. Hier moet je dus wel rekening mee houden. Wanneer je in Duitsland gaat wonen met wel in Nederland blijft werken ben je zeker niet de enige en kun je wel eens last hebben van dit woon-werkverkeer. Naast dat er veel kosten goedkoper uitvallen in Duitsland zijn er ook een aantal producten die duurder zijn dan in Nederland. Een voorbeeld hiervan is je telefoonabonnement, maar ook je kind naar de kleuterschool doen is duurder. Verder heb je natuurlijk te maken met andere regels en wetten en wordt er een andere taal gesproken. Ook dit kunnen nadelen zijn van een verhuizing naar Duitsland.
Ben je benieuwd wat jouw particuliere verhuizing bij Verhuisbedrijf Draagkracht zou kosten? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.