• ± 3 minuten

De Beste tips voor het verhuizen met kinderen

Leer met Verhuisbedrijf Draagkracht hoe je stressvrij met kinderen verhuist. Ontdek onze top 10 tips voor een soepele overgang naar jullie nieuwe thuis.

Verhuizen is altijd een stressvol proces waar veel bij komt kijken, dit is het des te meer wanneer je gaat verhuizen met je kinderen. Ga jij binnenkort met je familie verhuizen? Dan denk je vast en zeker na over hoe je het beste kunt omgaan met je kinderen tijdens de voorbereidingen en de verhuizing. Ook voor je kinderen is de verhuizing spannend en soms overweldigend. Maar met de juiste behandeling en voorbereiding, kan je er voor zorgen dat dit proces behapbaarder wordt voor ze. Wil je graag weten hoe? Lees dan zeker de onderstaande tips.

  1. Laat je kinderen wennen aan het idee van de verhuizing. Praat met je kinderen over de verhuizing zodra je zeker weet dat deze echt gaat plaatsvinden. Verzeker ze dat geen van hun dierbare spullen zullen achterblijven. Een goede methode om ze te laten wennen, is door middel van kinderboeken over verhuizingen. Er bestaan heel veel kinderboeken die kinderen goed laten begrijpen want een verhuizing inhoudt.
  2. Bezoek de nieuwe woning samen met je kinderen. Is dit niet mogelijk? Laat ze dan foto’s zien, in bijzonder van de slaapkamers. Laat ze bijvoorbeeld ook zien wat hun nieuwe slaapkamer wordt, zo worden ze eerder enthousiast dan nerveus over de verhuizing.
  3. Beëindig de projecten van je kinderen vóór de verhuizing. Zijn je kinderen bezig met een puzzel of zijn ze iets aan het knutselen? Zorg er dan voor dat dit afgemaakt wordt voor de verhuizing, pak zo mogelijk het eindresultaat in en neem het mee naar de nieuwe woning. Zo voorkom je missende delen waar je kinderen teleurgesteld over kunnen raken.
  4. Begin op tijd met het inpakken. Een verhuizing is hectisch en er moet altijd ontzettend veel ingepakt worden, en je weet het zelf natuurlijk ook: families hebben ontzettend veel spullen. Begin dan ook een aantal weken van te voren met het inpakken en doe elke dag een beetje, zo neemt het niet te veel tijd in beslag.
  5. Overweeg het betrekken van je kinderen bij het inpakken van hun spullen. Voor sommige kinderen is dit onthutsend maar andere kinderen vinden dit juist leuk en voelen zich meer betrokken. Bekijk zelf wat het beste is voor je familie.
  6. Bescherm het speelgoed van je kinderen met plastic inpakmateriaal. Koop hiervoor extra grote rollen zodat je het vreemd en onhandig gevormd speelgoed goed kunt beschermen.
  7. Pak een tas of koffer in met alle benodigdheden. Je kan of één koffer voor de hele familie inpakken of je kinderen hun eigen koffer of tas laten inpakken. Pak het in zoals je zou doen wanneer je een weekendje weg gaat: wat kleding, pyjamas, tandenborstels en verzorgingsproducten. Zet dit dan tijdens verhuizing bij je in de auto zodat je het bij de hand hebt.
  8. Vraag een familielid, vriend of oppas om op je kinderen te passen tijdens de verhuizing. Dit is des te veiliger en makkelijker voor iedereen, zo heb je geen kinderen die rondrennen in het huis en in de weg staan bij de verhuizers tijdens de verhuizing.
  9. Richt de kamer van je kind als eerste in. Jullie hebben alle spullen verhuisd en kunnen nu beginnen aan het uitpakken, begin dan eerst met de kinderkamer(s). Zorg ervoor dat hun bed en favoriete spullen uitgepakt zijn en klaar staan.
  10. Laat je kinderen helpen met het uitpakken. Terwijl inpakken soms moeilijk kan zijn voor je kinderen, is dit vaak helemaal niet het geval met het uitpakken. Kinderen willen graag hun favoriete spulletjes zo snel mogelijk uitpakken en een plekje geven, laat ze dus vooral helpen. Dit helpt jou ook ontzettend na de stressvolle en vermoeiende verhuisdag die je hebt gehad.

Veel succes!