• ± 3 minuten

Huisdieren verhuizen: tips en advies

Lees onze beste tips en advies voor het stressvrij verhuizen van huisdieren. Verhuisbedrijf Draagkracht helpt jou en je dierbaren veilig te verhuizen!!

Huisdieren verhuizen: Tips en Advies

Bij een verhuizing komt veel kijken, dat spreekt voor zich. En zelfs als u alles tot in de puntjes geregeld heeft blijft het een gebeurtenis die veel van u vraagt. Voor uw huisdieren geldt dat ook, al hoeven die zich natuurlijk niet druk te maken om het inpakken van dozen en het doorgeven van adreswijzigingen. Maar al die verhuisdozen in de vertrouwde omgeving, de reis zelf en het wennen in het nieuwe huis maken zeker indruk op uw trouwe diertje. Hoe zorgt u er nu voor dat ook uw huisdieren verhuizen zonder stress en overbodige ongemakken? We geven u een paar handige tips.

Uw huisdier voorbereiden op de verhuizing

In de dagen voordat u gaat verhuizen is uw woning zonder twijfel al anders dan anders. De meubels staan niet meer op hun plaats, verspreid door het huis staan overal dozen en ook het eten geven en uitlaten gebeurt misschien niet zo regelmatig als normaal. En als u zelf gestresst en onrustig bent voelt uw huisdier dat ongetwijfeld feilloos aan. Het is dan ook aan te raden om in ieder geval één ruimte zolang mogelijk in de oorspronkelijke staat te laten. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer of de bijkeuken. Verplaats hier als het kan al enkele weken van tevoren de eigen spulletjes van uw huisdier heen, zoals de mand, het voerbakje en wat speeltjes. Uw kat of hond heeft dan altijd een vertrouwde plek om zich terug te trekken wanneer de verhuizing hem of haar wat teveel wordt.

De verhuizing zelf

Hoe u het beste met uw huisdier om kunt gaan op de dag van de verhuizing zelf verschilt per dier. Aangezien een kat verhuizen of hond het meest voorkomt en ook de meeste aandacht vereist, gaan we hier wat dieper op in.

Kat verhuizen 2

Uw kat verhuizen

De vooraf speciaal ingerichte ruimte komt ook op de dag van verhuizing goed van pas. Hier laat u uw huisdier namelijk zolang mogelijk zitten, bij voorkeur totdat u daadwerkelijk wegrijdt naar uw nieuwe woning. Hou er daarom rekening mee dat dit geen ruimte is waar veel doorheen gelopen moet worden. Uiteraard zorgt u er ook voor dat er genoeg eten en drinken in de ruimte aanwezig is. Zet hier ook alvast de reismand neer, zodat deze de kat niet plotseling overvalt op het moment dat het dier erin moet. Voor extra comfort kunt ook alvast een handdoek met de eigen geur van uw kat in de reismand leggen.

Hond verhuizen

Uw hond verhuizen

Als uw hond een vast logeeradresje heeft is dat een ideale oplossing tijdens de verhuizing. Een hond blijft nu eenmaal wat lastiger in dezelfde kamer en kan zo zijn eigen ritmes houden. Lukt dat niet, dan gelden in grote lijnen dezelfde tips als bij een kat verhuizen. Het is verder verstandig om de zorg voor de hond aan één iemand toe te wijzen die zich minder met het verhuizen zelf bezighoudt. Deze kan dan bijvoorbeeld een lange wandeling met de hond gaan maken op het moment dat alles in de verhuiswagen wordt geladen.

Uw huisdier op het nieuwe adres

Net als mensen moeten huisdieren even wennen in een nieuwe woning. Plaats de dieren als het kan na binnenkomst zo snel mogelijk in de ruimte waar vertrouwde voorwerpen komen te staan, zoals voerbakjes, de kattenbak of een hondenmand. Voor het verhuizen van uw kat geldt dat u deze na binnenkomst in deze ruimte plaatst en het deurtje van de reismand openzet. Laat het vooral aan uw kat over of deze de ruimte wil verkennen of eerst nog even vanuit de mand de omgeving wil bekijken. Heeft uw kat deze eerste ruimte bekeken, zet dan na een paar uur de deuren naar de rest van het huis open. Wacht zeker vier weken voordat u de kat naar buiten laat gaan. Na het verhuizen van uw hond geldt dat het belangrijk is om zo snel mogelijk weer de oude ritmes op te pakken. Let er bij het uitlaten wel goed op dat u de hond de eerste dagen aan de riem houdt. Hij kent de omgeving immers nog niet goed en kan plotseling schrikken en op de loop gaan.

Tot slot kan het natuurlijk gebeuren dat de dieren in het uitpakken van de dozen een mooi speelmoment zien. Misschien niet zo handig voor u, maar laat de dieren toch vooral hun gang gaan. Het is een teken dat ze zich op hun gemak beginnen te voelen en dat is natuurlijk precies wat u wilt!