• ± 2 minuten

Energiecontract en verhuizen in 2024

"Ga je verhuizen? Lees hoe je je energiecontract soepel meeneemt of wisselt met Verhuisbedrijf Draagkracht's handige checklist en tips."

Ga je verhuizen? Dan moeten er uiteraard veel zaken geregeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het omzetten van het energiecontract. Een verhuizing is gelijk een goed moment om het huidige energiecontract eens kritisch onder de loep te nemen. Soms is het namelijk voordeliger om een nieuw energiecontract af te sluiten.

Huidig contract controleren

Of je beter een nieuw energiecontract kunt afsluiten óf het huidige energiecontract mee kunt nemen naar het nieuwe adres, hangt van een aantal dingen af. Allereerst is het belangrijk om te weten of je een vast energiecontract of een variabel energiecontract hebt én wat de resterende looptijd is. Een vast contract is een energiecontract met een vaste looptijd. Als je dit contract beëindigt voordat het is afgelopen, dan brengt de energieleverancier mogelijk een opzegvergoeding in rekening. De hoogte van deze opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. Valt de looptijd binnen twee maanden? Dan is er over te stappen zonder boeterisico. Als je een variabel energiecontract hebt, dan ben je vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier naar keuze. Dat geldt uiteraard ook voor consumenten die op dit moment nog helemaal geen energiecontract hebben, bijvoorbeeld omdat ze nog thuis woonden voor de verhuizing.

Energiecontract meenemen naar nieuwe adres

Als je het huidige contract graag wilt meenemen naar het nieuwe adres, dan moet je dit op tijd melden aan de energieleverancier. Je kunt dit het beste ongeveer uiterlijk twee weken voordat je gaat verhuizen telefonisch of online doorgeven aan de leverancier. De energieleverancier heeft dan voldoende tijd om dit administratief in orde te maken en de levering van energie op het nieuwe adres te starten. Vergeet niet om de meterstanden op jouw oude adres door te geven, zodat de energieleverancier de eindafrekening kan maken. Binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht geef je de meterstanden van je nieuwe woning door. De energieleverancier bepaalt het nieuwe termijnbedrag aan de hand van het historisch verbruik van de woning. Dit kan hoger of lager uitvallen dan je werkelijk verbruikt. Het is raadzaam om je energieverbruik de eerste paar maanden goed in de gaten te houden, zodat je dit termijnbedrag tijdig kunt aanpassen als dat nodig blijkt te zijn.

Nieuw energiecontract afsluiten

Als je een nieuw energiecontract wil afsluiten, dan kun je het beste eerst energieleveranciers vergelijken om uit te zoeken welk energiecontract het goedkoopste is en het beste bij jouw
wensen past. Als je een nieuw energiecontract hebt afgesloten, dan zegt de nieuwe energieleverancier jouw oude energiecontract op. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de oude en nieuwe meterstanden.

Betrek je als eerste bewoner een nieuw huis?

Dan moet je eerst de netbeheerder in de regio waar je gaat wonen informeren over de verhuizing. Als je wilt weten wie het netbeheer in jouw regio verzorgt, dan kun je dat vinden in het eancodeboek.nl. Je ontvangt een brief van de regionale netbeheerder met het verzoek om binnen twintig dagen een energieleverancier te zoeken. Wanneer je een energiecontract hebt afgesloten, dan zal het energiebedrijf de netbeheerder inlichten.