Verhuizen naar Italië

Gaat u emigreren naar Italië? Wat leuk! Wij helpen u om de verhuizing naar Italië efficiënt en goedkoop te houden, bekijk hier onze opties en uitgebreide service.

Denk je erover na om te verhuizen naar Italië en wil je graag meer informatie over de kosten, mogelijkheden en administratieve zaken? Dan hebben wij goed nieuws voor je: Verhuisbedrijf Draagkracht is gespecialiseerd in internationale verhuizingen naar Italië en we delen graag onze kennis met je. Via het onderstaande navigatiemenu kun je gemakkelijk naar het deel toe navigeren dat voor jou op dit moment het meest interessant is.

Wat kost een verhuizing naar Italië

De kosten van een verhuizing naar Italië zijn uiteraard per situatie verschillend. Hoe meer personen, kamers, inboedel en dergelijke je mee verhuisd, hoe meer de verhuizing gaat kosten. Ook de plek in Italië speelt een rol. Hoe dichterbij Nederland de gevestigde plek in Italië ligt, hoe voordeliger de verhuizing is. Gemiddeld gezien kun je uitgaan van een prijs tussen de €3.300,- en €4.500,-. Echter blijft dit een indicatie. Ben je benieuwd hoeveel jouw verhuizing naar Italië gaat kosten? Dan kun je geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Hoe verhuis ik mijn spullen naar Italië

In de meeste gevallen vindt een verhuizing naar Italië plaats via een verhuisbus. De route van Nederland naar Italië betreft namelijk voornamelijk land. Het is ook mogelijk om je inboedel per schip te vervoeren middels een container. Dit wordt echter alleen aangeraden wanneer je een grote inboedel hebt. De laatste mogelijkheid is om de inboedel per vliegtuig te verhuizen. Dit wordt aangeraden wanneer je een kleine of bijzonder gevoelige/waardevolle inboedel hebt, zoals bijvoorbeeld kunst.

Jezelf inschrijven in Italië

Italië is onderdeel van de Europese Unie, hierdoor heb je geen visum of inschrijving nodig wanneer je naar Italië gaat. Wanneer je van plan bent om permanent in Italië te gaan wonen en dus langer dan 9 maanden blijft, dien je wel in het bezit te zijn van een Europees paspoort. Belangrijk: verhuis je naar Italië om te studeren, werken of om een eigen bedrijf te beginnen, dan is het wel nodig om een verblijfsvergunning aan te vragen. Dit is een gele stempel in je paspoort. Het aanvragen van zo’n verblijfsvergunning doe je tijdens je verblijf in Italië en is best nog wel een administratieve rompslomp. Zo moet je officieel binnen drie maanden je verblijfsvergunning hebben geregeld of werk hebben gevonden in Italië. Lukt dit niet en heb je volgens hen onvoldoende financiële middelen? Dan is er een grote kans dat je aanvraag wordt afgekeurd.

Inschrijven als residenza of domicilio?

In Italië kun je jezelf als emigrant op twee manieren inschrijven: als residenza of als domicilio. Je schrijft jezelf in als residenza als je je officiële verblijfadres in Italië hebt. Sta je vanwege je woning in Nederland ook nog ingeschreven bij je Nederlandse gemeente? Dan schrijf je jezelf in als domicilio. Wanneer je jezelf als residente wil inschrijven, heb je een geldig Nederlands paspoort nodig en een kopie van je Nederlandse zorgverzekering, waarin vermeldt staat dat deze nog minimaal een jaar geldig is. Daarnaast doe je er ook verstandig aan om voor vertrek bij je Nederlandse gemeente je internationale aktes met betrekking tot je burgerlijke staat en gezinssamenstelling op te vragen. Zo heb je alles bij wat er maar gevraagd kan worden. Het kan er zo nu en dan op lijken dat iedere Italiaanse ambtenaar iets anders vraagt, dus je kan maar beter alles bij hebben.

Checklist verhuizen naar Italië

Bij een verhuizing naar Italië moet je met een heleboel dingen rekening houden. Het kan door alle opstapelingen zomaar zijn dat je iets vergeet. Om dit te voorkomen hebben wij een handige checklist opgesteld. Hieronder hebben wij 8 punten gezet die je niet mag vergeten tijdens je verhuizing naar Italië:

 1. Schrijf je ongeveer 1 week voor vertrek uit in Nederland;

 2. Let op de geldigheid van je paspoort: je paspoort moet bij aankomst in Italië nog minimaal 6 maanden geldig zijn;

 3. Geef je adreswijziging door aan het postkantoor. Door je nieuwe adres door te geven blijf je (belangrijke) post ontvangen. Je kan er ook voor kiezen je post bij een naaste te laten bezorgen;

 4. Bel de belastingdienst voor het wijzigen van tarieven;

 5. Vraag een ‘code fiscale’ aan bij de overheidsinstantie in de gemeente waar naartoe gaat verhuizen;

 6. Heb je ‘code fiscale’ ontvangen? Dan kun je ook je zorgverzekering omzetten;

 7. Laat je Nederlandse diploma’s erkennen door Italiaanse instanties. Kijk voor meer informatie en hulp op enic-naric.net en www.nuffic.nl;

 8. Open een Italiaanse bankrekening. Dit is niet noodzakelijk, maar wel erg handig.

Populairste bestemmingen om naartoe te verhuizen in Italië

Italië staat bekend om haar zonnige middellandse zeeklimaat, heerlijke wijnen en eten om van te smullen. Maar wat zijn nou de beste plekken om naartoe te verhuizen? Laten we voorop stellen dat dit per persoon verschillend is. Waar de een houdt van een drukke stad als Milaan, houdt de ander wellicht meer van een karakteristiek dorpje in de bergen. Omdat er over het algemeen meer mensen naar de steden trekken, houden wij het nu even bij de populairste steden. Hieronder hebben wij de 10 populairste Italiaanse steden om naartoe te verhuizen voor je op een rijtje gezet.

 1. Milaan

 2. Bolzano

 3. Trento

 4. Aosta

 5. Triëst

 6. Monza e Brianza

 7. Verona

 8. Treviso

 9. Venetië

 10. Parma

Een woning vinden in Italië

Een woning vinden in Italië kan nogal lastig zijn als je de taal niet spreekt. Het kan daarom handig zijn om een Italiaanse makelaar in te schakelen. Let wel op: in Italië wordt een makelaar een stuk anders gezien dan in Nederland. In Italië is een makelaar een beschermd beroep. Je mag jezelf pas makelaar noemen zodra je de opleiding tot makelaar met succes hebt afgerond. Er zijn ook veel Nederlanders in Italië actief als makelaar. Ze zijn niet zo bekend in Italië als ‘de locals’, maar het communiceren gaat doorgaans wel een stuk makkelijker.

Werken in Italië

Wanneer je van plan bent permanent in Italië te gaan wonen, is het uiteraard wel zo fijn als je ook een baan hebt. Anders houdt de pret snel op. Houdt er rekening mee dat de lonen wel een stuk lager liggen dan dat je in Nederland gewend bent. In sommige delen van Italië is het bijvoorbeeld helemaal niet gek om meerdere banen te hebben om rond te komen. Dit hangt natuurlijk ook af van de opleiding die je genoten hebt en vakgebied waarin je actief bent. Uiteraard kun je ook kiezen om te gaan ondernemen in Italië, door bijvoorbeeld een restaurant, hotel of bed and breakfast te starten. Wil je liever in loondienst werken? Dan hebben wij hieronder een aantal handige websites voor je neergezet.

 1. Facebook Groep: vacatures voor Nederlanders in Italië

 2. Experteer

 3. Monster

 4. Job24

 5. Espertidi

Meer weten over Italië? Bekijk de volgende fora

Verhuizen naar Italië is wel een flinke stap. Het kan ook de nodige vragen bij je oproepen, waar je wellicht niet direct een antwoord op kan vinden. Wie kan vragen over Italië dan beter beantwoorden, dan Nederlandse emigranten die naar Italië zijn verhuisd? Juist, niemand! Om die reden hebben we vier handige fora voor je op een rijtje gezet.

 1. Italie forum

 2. Facebook Groep: Nederlanders in Italie

 3. Facebook Groep: Nederlanders in Italië

Verhuisbedrijf gespecialiseerd in verhuizingen naar Italië

Verhuisbedrijf Draagkracht is een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in verhuizingen naar Italië. Het voordeel hiervan is dat wij een hele hoop werkzaamheden en lasten voor je kunnen wegnemen. Heb je vragen over het een of ander? Wij bieden ten alle tijden een helpende hand. Ook als het niet direct met je verhuizing te maken heeft. Het gaat ons erom dat je met zo min mogelijk stress deze verhuizing doorkomt en volop kan genieten van het idee dat je naar het mooie Italië gaat verhuizen.

Een aantal voordelen van je verhuizing uitbesteden aan verhuisbedrijf Draagkracht:

 • Altijd een oplossing op maat

 • Verhuizen zonder zorgen

 • Persoonlijk contact en toewijding

 • Transparant en betrouwbaar

 • Klanten waarderen ons met een 9,7

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag dan geheel vrijblijvend en gratis een offerte aan.

Werkwijze

Wilt u precies weten waar u aan toe bent tijdens uw verhuizing? Dat snappen we, bekijk hier onze glasheldere werkwijze voor een zorgeloze verhuizing.

 • 1. Vrijblijvende aanvraag

  Vul het aanvraagformulier in. Hiermee laat u ons precies weten hoe uw verhuizing eruit moet zien.

 • 2. Gratis offerte

  Binnen 6 uur ontvangt u van ons een complete offerte op maat. Uiteraard zonder kosten of verplichtingen.

 • 3. De verhuizing

  Wij zorgen voor een overzichtelijk verhuisplan. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze verhuizing.

 • 4. Heerlijk genieten...

  In uw nieuwe woning! Wij zetten alles op de juiste plek, monteren apparatuur en nemen de verhuisdozen weer mee.

Verhuizen naar Italië? U hoeft alleen maar het aanvraagformulier in te vullen en u ontvangt binnen 6 uur een offerte. Uiteraard helemaal gratis en vrijblijvend!

Referenties