• ± 2 minuten

Ontdek de Sleutels tot een Comfortabel en Veilig Levensloopbestendig Huis

In een groeiend aantal zoekopdrachten naar 'seniorenwoning', 'bungalow' en 'levensloopbestendig' zien we dat meer mensen een huis zoeken dat aan hun toekomstige behoeften voldoet. Ontdek hoe je een comfortabel en veilig huis kunt vinden dat met je meegroeit.

De groeiende vraag naar gelijkvloerse woningen

Recent woononderzoek toont aan dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een gelijkvloerse woning. De zoektermen 'seniorenwoning', 'bungalow', en 'levensloopbestendig' worden steeds populairder. Deze trend is een duidelijke indicatie van de behoefte aan woningen die aansluiten bij de levensfasen van ouder wordende mensen.

Diversiteit in woonwensen

Opmerkelijk is dat niet iedereen die interesse heeft in een gelijkvloerse woning de voorkeur geeft aan een appartement of een seniorencomplex. Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan een derde van de mensen ouder dan 58 jaar liever in een vrijstaande woning woont die licht, duurzaam en praktisch is. Deze voorkeuren benadrukken de wens voor comfort en zelfstandigheid op latere leeftijd.

De uitdaging van Jan en Marijke Verhoeven

Neem bijvoorbeeld Jan (72) en Marijke (68) Verhoeven uit Veldhoven. Zij zochten lang naar een betaalbare gelijkvloerse woning met een tuin in een natuurrijke omgeving, maar konden niets vinden dat voldeed aan hun wensen. Het aanpassen van hun huidige, te grote huis was geen optie. Hun ervaring illustreert de moeilijkheid van het vinden van een geschikt thuis.

Wat maakt een huis levensloopbestendig?

  1. Toegankelijkheid: Brede deuropeningen, drempelvrije toegangen, en gemakkelijk toegankelijke buitenruimtes zijn essentieel, vooral als je mobiliteit beperkt is of als je een rolstoel gebruikt.
  2. Veiligheid: Voorzieningen zoals inductiekookplaten, goede verlichting, en antisliptegels verhogen de veiligheid in huis. Extra handgrepen en een douchestoel zijn ook waardevolle toevoegingen om valpartijen te voorkomen.
  3. Praktische indeling: De aanwezigheid van een slaapkamer en badkamer op de begane grond is ideaal. Als dit niet haalbaar is, kan een traplift een goede oplossing zijn.
  4. Onderhoudsgemak: Nieuwbouwhuizen vereisen minder onderhoud. Opties zoals kunststof kozijnen en een onderhoudsvriende­lijke tuin zijn aan te raden.

Verhuizen of verbouwen?

Ben je tevreden met je huidige locatie, dan kun je overwegen om je huis aan te passen. Denk aan het ombouwen van een garage tot slaapkamer of het toevoegen van een aanbouw. Het is belangrijk om de kosten en haalbaarheid van dergelijke verbouwingen goed te overwegen. Soms is verhuizen naar een beter aangepaste woning een verstandigere keuze.

Financiële ondersteuning voor aanpassingen

Het is raadzaam om bij je gemeente na te gaan of je in aanmerking komt voor financiële ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor aanpassingen zoals trapliften of het verbreden van deuren.

Hoe vind je de perfecte levensloopbestendige woning?

Wees flexibel in je zoekcriteria en bereid om zelf aanpassingen te doen. Bedenk wat voor jou essentieel is en welke aanpassingen je eventueel zelf kunt realiseren.

Proactief zijn loont

Net zoals Jan en Marijke, die zich twintig jaar geleden al inschreven voor een nieuwbouwproject voor patiobungalows, is het verstandig om vroegtijdig te beginnen met je zoektocht. Zo vergroot je de kans om uiteindelijk een huis te vinden dat aan al je wensen voldoet.

Besluit

Bij het zoeken naar een levensloopbestendige woning is vooruitdenken essentieel. Zorg ervoor dat je een thuis kiest dat niet alleen nu comfortabel is, maar ook in de toekomst aan je behoeften zal voldoen. Denk buiten de standaardopties en overweeg alle mogelijkheden om een plek te creëren waar je veilig en comfortabel kunt blijven wonen.